Langkah Mudah untuk Menyiapkan Sayur Asam Simple, Sempurna
Mencari inspirasi untuk resipi unik untuk sayur jeruk yang mudah dan bebas pepijat? Pengguna di sekeliling kita, mungkin salah seorang daripada anda, sedang mencari cara mudah untuk memasak acar yang ringkas dan mudah. Orang ramai sudah terbiasa menggunakan internet di telefon bimbit untuk mendapatkan maklumat imej yang boleh menjadi inspirasi. Dan kali ini saya akan kongsikan panduan cara membuat resepi sayur jeruk yang mudah dan sempurna untuk menjadikannya sangat kompleks dan ringkas. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tawar malah tawar. Walaupun sayur jeruk sedap, ia harus mempunyai rasa dan aroma yang boleh memikat selera kita.
Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi rasa sayur masam, pertama dengan jenis bahan, kemudian dengan pilihan bahan segar, dan cara ia diproses dan dihidangkan. Jangan risau jika anda ingin membuat sayur goreng yang lazat di rumah kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Di bawah adalah imej berkaitan sayur-sayuran jeruk ringkas yang boleh anda jadikan idea.
Nah, kali ini, mari kita cuba, ayuh, masak sendiri sayur masin ringkas di rumah. Dengan memastikan bahan-bahannya mudah, hidangan ini dapat membantu menyihatkan badan dan keluarga. Dengan 28 bahan dan 5 tahap pengeluaran, anda boleh membuat sayur jeruk yang mudah. Bagaimana untuk menyediakan hidangan.
Menu Maxi hari ni senang je, guna bahan yang dah ada dalam peti ais
Baca Juga
Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan untuk menyediakan Sayoor Essam yang ringkas:
- Ramuan herba sitrus:
- 5 biji kacang panjang
- ±100gm taugeh
- 1 biji tomato bersaiz sederhana
- 1 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah
- 1/2 sudu teh asam jawa
- 1 paket masako perisa ayam
- 1.5 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
- 500 ml air
- Perasa untuk menggoreng ikan dan tauhu:
- 1 kg naga (tidak digoreng sepenuhnya)
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 keping kunyit
- 1/2 sudu teh ketumbar kisar
- 1 sudu teh garam
- doktor haiwan kecil
- Oleh kerana hanya ada 2 tahini, perasanya sama seperti ikan.
- 2 sudu besar air
- minyak goreng
- sos tomato:
- 1 biji tomato bersaiz sederhana
- 11 lada cayenne merah
- 1 ulas bawang merah
- 1/4 sudu teh garam
- 3/4 sudu teh gula
- Minyak sayuran secukupnya
Langkah mudah untuk membuat sayur jeruk
- Potong kacang panjang secara menyerong. Baji hilang hujungnya. Bilas dan keringkan.
- Cincang bawang putih, bawang merah dan tomato
- Didihkan air, masukkan kacang hijau, taugeh, dan hirisan bawang besar. Tunggu sehingga kering sedikit baru masukkan hirisan asam jawa dan tomato. Perasakan dengan masco, gula dan garam.
- Campurkan semua bahan untuk sos ikan dan tauhu goreng. Sapukan pada ikan dan tauhu. Tunggu beberapa saat hingga rempah meresap, kemudian goreng dalam minyak panas.
- Dan akhirnya sos tomato. Panaskan minyak untuk menggoreng, masukkan tomato, lada sulah dan bawang merah. Biarkan ia kering, kemudian tapis dan keringkan. Saya lebih suka campur sambal dengan kopek, puan, walau bagaimanapun lebih sedap rasanya. Seterusnya, sediakan bahan yang telah digoreng dalam kopik, jangan lupa garam dan lada sulah bersama gula dan kisar sehingga halus.
Bagaimana? yang betul? Begini cara membuat acar mudah yang boleh anda amalkan di rumah. Banyak nasib!