'/> Langkah Mudah untuk Membuat Sayur asam ikan patin, Lezat - Memasak Mudah

Langkah Mudah untuk Membuat Sayur asam ikan patin, Lezat

Acar sayur ikan keli

Adakah anda sedang mencari inspirasi? Unik cara membuat resepi ikan tongkol perap anti penuaan, resepi sayur ikan kambing perap, anda sedang mencari orang yang benar-benar sedap dari kawasan kami, anda boleh menjadi salah seorang daripadanya. Orang ramai sudah menggunakan internet pada telefon pintar mereka untuk mencari maklumat imej untuk inspirasi. Dan kali ini saya akan kongsikan panduan cara memasak ikan keli dengan acar sayur dengan cara yang mudah. Jika dilakukan secara tidak betul, hasilnya akan menjadi hampa dan tidak sedap dipandang. Sememangnya sup ikan keli yang lazat harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh menipu selera kita.

Banyak faktor mempengaruhi rasa dan keasidan ikan keli sayuran, daripada jenis hidangan kepada pemilihan bahan-bahan segar, kepada pemprosesan dan persembahan. Tidak kira di mana anda berada, jika anda ingin membuat sayur bakar yang lazat dengan ikan keli, jangan risau kerana selagi anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi istimewa. Di bawah adalah gambar berkaitan Sayur Acar Ikan Pat yang boleh anda jadikan rujukan.

Bilangan kepingan yang boleh diberikan untuk menyediakan ikan keli masin bersama sayur ialah 6 hidangan. Jadi pastikan bilik ini cukup besar untuk memberi perkhidmatan kepada anda dan orang tersayang.

Anggaran masa memasak ikan keli dengan sayur jeruk adalah sekitar 25 minit.

Baca Juga

Berikut adalah beberapa kaedah mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk membuat sayur ikan keli yang sedia untuk dimakan. Anda boleh membuat acar ikan keli sayur menggunakan 18 bahan berbeza dan 5 langkah. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.

Walaupun ia cekap tenaga untuk memakannya dengan cara ini, adalah baik untuk makan sos jenis ini semasa perut kosong, tetapi penyelesaiannya ialah memasak sayur-sayuran pada masa yang sama dengan tepung ikan. Ia juga lebih bersih dan kaya dengan serat daripada membeli di luar negara.

Bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk menyediakan sayur rebus dalam ikan keli

  1. 100 g kicap
  2. 2 biji timun bersaiz sederhana
  3. Keluarkan 1 gulung kubis
  4. 15 biji kacang panjang
  5. 1/2 kubis
  6. 8 lada panas
  7. 6 ulas bawang merah
  8. 5 biji kenari
  9. 4 ulas bawang putih
  10. 2 bahagian kunyit
  11. 1 ekor ikan keli, dihiris
  12. 1 bahagian halia
  13. asam jawa secukupnya
  14. garam secukupnya
  15. minyak secukupnya
  16. air secukupnya
  17. gula secukupnya
  18. Rasa secukupnya (boleh guna pilihan)

Cara membuat sayur keli bakar

  1. Bersihkan ikan berkanji, kemudian masukkan rempah (bawang putih, kunyit, halia dan garam) dan tumis hingga masak (jangan pecah ikan bila masukkan ke dalam sayur).
  2. Basuh, keringkan dan bersihkan semua sayur-sayuran (kobis, kacang panjang, labu, kobis).
  3. Sediakan periuk yang diisi dengan 500 ml air, masukkan sayur-sayuran yang telah dibasuh ke dalam kicap dan masak dengan api sederhana di dalam ketuhar.
  4. Masukkan asam jawa ke dalam rempah dalam bentuk bawang besar, bawang putih, kunyit, hazelnut dan cili.
  5. Apabila sayur mula empuk, masukkan isi ikan yang telah digoreng dan masukkan perasa sayur panggang, garam dan gula / rempah (pilihan). Bungkus sayur asam jawa dengan kemas dan sedia untuk dimakan.

Macam mana boleh jadi? Ia tidak mudah? Cara membuat ikan keli dengan sayur jeruk boleh anda cuba di rumah. Kami berharap anda berjaya dan pembayaran!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.