'/> Bagaimana Membuat Sayur Asam Betawi yang Lezat Sekali - Memasak Mudah

Bagaimana Membuat Sayur Asam Betawi yang Lezat Sekali

Sayur rebus

Adakah anda sedang mencari inspirasi Resepi Sayur Asam Betawi, untuk nuget istimewa?, Resepi Asam Betawi Anti Gugur memang dicari orang di sekeliling kita, mungkin anda salah seorang daripadanya. Ibu baru sudah biasa menggunakan Internet di telefon bimbit mereka untuk mencari maklumat tentang gambar. Dan kali ini saya akan kongsikan tutorial cara membuat resepi acar sayur homemade yang sempurna supaya tidak terlalu sukar malah mudah. Jika dilakukan dengan cara yang salah, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan. Malah, kita mesti mempunyai rasa dan rasa sayur-sayuran yang dimasak di rumah yang lazat, yang menarik minat selera kita.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kualiti rasa koktel buatan sendiri, daripada jenis makanan, kepada pilihan bahan-bahan segar, disediakan dan dihidangkan. Tidak kira di mana anda berada, jika anda ingin membuat sos buatan sendiri yang hebat, anda tidak perlu risau kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi sesuatu yang istimewa. Di bawah adalah gambar patty sayur jeruk yang boleh anda jadikan idea.

Bilangan hidangan untuk menyediakan jeruk buatan sendiri dengan sayur-sayuran adalah 4 kali. Jadi pastikan ruang ini cukup untuk berkhidmat kepada diri sendiri dan orang tersayang.

Lebih-lebih lagi, masa memasak untuk sayur jeruk dianggarkan sekitar 30 minit.

Baca Juga

Berikut adalah beberapa cara mudah dan praktikal untuk membuat jeruk Betawi sedia untuk digunakan. Anda boleh membuat Acar Betawi menggunakan 17 bahan dan 3 langkah penghasilan. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.

Membuat acar tidak sukar kerana bahan-bahan tersebut boleh dibeli di pasaran dan ianya dibungkus dalam plastik. Isinya lengkap. Harganya juga sangat menjimatkan. Jom masak 😊😊 #PejuangGoldenApron2

Bahan-bahan dan rempah yang digunakan untuk menyediakan jeruk buatan sendiri dengan sayur-sayuran:

  1. 1/2 buah betik segar
  2. 5 helai daun melingu
  3. 5 Ikat Melingu
  4. 5 biji nangka kecil
  5. 1/2 labu
  6. 2 kapsul panjang
  7. 1 keping asam jawa
  8. 2 keping lengkuas
  9. 1 jagung saiz sederhana
  10. 3 daun salam
  11. Rempah yang baik
  12. 2 biji hazelnut
  13. 5 ulas bawang merah
  14. 3 bawang putih
  15. 5 biji cili merah kerinting
  16. garam secukup rasa
  17. Gula secukup rasa

Cara membuat acar betawi

  1. Pertama, basuh bahan yang hendak dimasak. Kemudian kami memotong betik dan biji menjadi kepingan kecil. Bawa semangkuk berisi air, kemudian masukkan betik, jagung, malingo dan bure. Tunggu kira-kira 10 minit untuk betik cair dan mendidih.
  2. Langkah kedua, sementara menunggu betik empuk, haluskan rempah yang telah dicuci bersih seperti bawang besar, bawang putih dan kemiri. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Setelah halus, tuangkan rempah ke dalam kuali. Masak hingga mendidih sambil rasa.
  3. Peringkat terakhir, selepas adunan mendidih masukkan lengkuas, daun melingo dan kacang panjang. Tunggu kira-kira 10 minit kemudian nikmati, apabila ia betul, sejuk dan kering serta-merta.

kenapa? Bukankah itu mudah? Inilah cara membuat kuah yang boleh anda buat sendiri di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat maju jaya!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.