'/> Bagaimana Menyiapkan Sayur Asem Nangka, Lezat - Memasak Mudah

Bagaimana Menyiapkan Sayur Asem Nangka, Lezat

Nangka ialah sayur jeruk

Masih mencari inspirasi untuk resipi sayur jeruk yang sempurna dan unik? Cara mudah Cara mudah memasak sayur nangka sedang mencari pengguna di sekeliling kita, mungkin sebahagian daripada anda. Pengguna Internet sudah biasa menggunakan Internet pada peranti mereka untuk mencari maklumat tentang foto yang boleh dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan kongsikan langkah-langkah untuk berkhidmat. Cara memasak sayur manis dan masin sangat sukar dan mudah disediakan. Jika pemprosesan tidak betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan secara amnya tidak menyenangkan. Sememangnya sayur Nangka Asem yang sedap pasti mempunyai aroma dan rasa yang boleh menggoda selera kita.

Terdapat banyak perkara yang secara kasar mempengaruhi kualiti rasa Sayur Asem Nangka, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar hingga cara penyediaan dan penyajiannya. Jangan risau jika anda ingin membuat sayur nangka masam manis di rumah, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi sangat lazat. Di bawah adalah gambar Nangka Sayur Asem yang boleh anda gunakan untuk rujukan.

Bagi jumlah hidangan yang boleh dihidangkan untuk membuat Sayur Asem Nangka, hidangannya ialah 1. Jadi pastikan hidangan itu cukup untuk menjamu anda dan orang tersayang.

Selain itu, masa yang diperlukan untuk menyediakan Sayur Asem Ngaka dianggarkan sekitar 15 minit.

Baca Juga

Berikut adalah beberapa petua dan petua praktikal untuk menyediakan sayur-sayuran siap untuk nangka Asem. Anda boleh membuat Sayur Asem Ngaka menggunakan 8 jenis bahan dan 6 langkah penghasilan. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.

Walaupun bahannya ringkas, tapi rasanya sekunder. By the way, asam jawa dan nangka ini adalah hidangan istimewa Bima, saya belajar dan dapatkan resepinya dengan segera..😊

Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk membuat Sayur Asem Ngaka:

  1. 1/4 kg nangka muda (lebih muda lagi bagus)
  2. 3 ulas bawang merah
  3. 1 tomato epal sederhana
  4. 3 keping lada cayenne merah (secukup rasa)
  5. 1 liter air
  6. garam secukup rasa
  7. cuba serbuk bouillon
  8. 3-4 ikan masin halus (separuh, sirip kecil, dll.)

Cara membuat Sayur Asem Ngaka

  1. Potong nangka kecil (tebal 1 cm), rebus air secukupnya hingga empuk, toskan airnya, perah nangka.
  2. Potong kubis menjadi kepingan kecil, potong lada menjadi kepingan kecil dan potong tomato menjadi empat segi.
  3. Rebus semula nangka dalam 1 liter air hingga empuk, masukkan bawang besar, lada sulah, tomato, garam dan serbuk rebusan, apabila rempah mendidih, rasa dan angkat.
  4. Terbalikkan ikan masin, saya masukkan ke dalam ketuhar dan bakar di atas dapur yang ditutup dengan saringan kelapa, dengan api perlahan. Letakkan ikan masin yang telah digoreng tadi di atas sayur nangka dan asam jawa yang masih panas.
  5. Hidangkan dan nikmati segera.
  6. ....*sayur nangka asam jawa versi asal tidak menggunakan gula atau bawang putih sebagai rempah ratus.....*Dengan membuang ikan bakar masin, rasa dan aroma unik sayur nangka ini akan berkurangan dan asam jawa, tetapi ia akan menjadi lazat. dihidangkan bersama nasi. .*

Terima kasih kerana menggunakan resipi yang disediakan oleh pasukan kami di halaman ini. Kami amat berharap agar penyediaan sayur Nangka Asem yang ringkas di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan-rakan anda atau memberi idea kepada anda yang ingin memulakan perniagaan masakan. Semoga berjaya!

Anda mungkin menyukai postingan ini

Link copied to clipboard.